Om oss

SeaSea ble grunnlagt i 2018. Vårt mål var å utnytte mer av krabben.
Det hele startet med en idé. Jan Roar Storesund hadde gjennom mange år i krabbeindustrien utviklet bedre og bedre metoder for å få ut kjøttet fra krabbene. Men kundene spurte stadig om det samme: Hvordan kan vi få mer kjøtt i krabben fra starten av, i stedet for å prøve å få ut det lille som allerede er der?

Norsk taskekrabbe (Cancer Pagurus) er svært etterspurt, men tilgangen er begrenset på grunn av lavt kjøttinnhold. Selv om høsten, den tiden på året hvor krabbene har best kvalitet, er det kun 10 % som er egnet for salg som hel krabbe.

Alt i alt betydde dette at utnyttelsen av krabberessursen var veldig lav, og vi i SeaSea ønsket å gjøre noe med dette. Etter mange år med forskning, utvikling, testing og forbedringer kom vi endelig frem til en løsning vi var fornøyde med: et landbasert fôringsanlegg som sikrer at alle krabbene levert av SeaSea er fulle av kjøtt.

I dag leverer lokale fiskere krabbe til våre anlegg i Sveio og på Åkra. Krabbene er fanget i vanlige teiner og kjøttinnholdet varierer fra krabbe til krabbe, men etter 30 dager i vårt fôringsanlegg er alle krabbene fulle av kjøtt og klare for markedet. Dette gjør at vi kan levere førsteklasses, fulle krabber hver dag, hele året.

F.A.Q.

Er dette oppdrettskrabbe?
Nei. Vi fanger krabbe på vanlig måte, med teiner, og fôrer den opp i 30 dager.
Er dette bærekraftig?
Ja. Krabben er så og si altetende. Dermed kan vi for eksempel bruke avskjær fra fiskeindustrien – mat som ellers ville blitt kastet. Hvis du er interessert i mer informasjon om vårt miljøavtrykk, kan du laste ned vår bærekraftsrapport her.

Historien vår

Produksjon for fullt
September 2023
Produksjonsanlegg 1 er i full drift med en produksjonskapasitet på 18 tonn årlig.
Tilskudd to fra Innovasjon Norge
November 2021
For å få ferdigstilt produksjonsanlegget ga Innovasjon Norge oss nok en gang økonomisk støtte.
Produksjon nærmer seg
Februar 2021
Byggingen av vårt første produksjonsanlegg i Sveio er i gang! Med en mulighet for en produksjon på 20 tonn krabbe i året, er det her vi forstår hvor den unike skalérbarheten Jon Roars idé har.
Oppstarten i Sveio er et avgjørende steg på veien mot vår drøm: Å kunne levere fersk sjømat av topp kvalitet til hele verden!
Pilotanlegget er i drift
Januar 2021
Enda en viktig milepæl: Test/Pilotanlegget er oppe og går! Hver krabbe har sitt eget hjem, får sin egen mat automatisk, blir rengjort og tatt godt vare på. Krabbene som kommer fra pilotanlegget er av topp kvalitet – og det besluttes å bygge et fullskala produksjonsanlegg etter samme mal.
Patent innvilget – håndfast investeringsmulighet
Oktober 2020
Etter 18 måneder fikk vi godkjent patentsøknaden på Decapod, den første prototypen av vårt pilotanlegg. Dette viste omverdenen hvor nytenkende og smart Jan Roars idé var, ikke minst overfor mulige investorer.
Tilskudd fra Innovasjon Norge
Sommer 2020
Vi fikk tilskudd fra Innovasjon Norge – og det er vi utrolig stolte av. Denne støtten var både avgjørende for utviklingen av pilotanlegget vårt og en tydelig bekreftelse fra norske myndigheter på at vi var en innovativ oppstartsbedrift.
Tilskudd fra Forskningsrådet
Høst 2019
Vi ble tildelt forskningsmidler fra Norges forskningsråd til vårt arbeid med å forstå hvilke miljømessige forhold som er optimale for krabbens velferd, trivsel og vekst. I samarbeid med Møreforsking undersøkte vi effektene av temperatur, fôringssyklus, fôrtype, vannoksygenering, vannforurensning og mye, mye mer.
Første prototype – en suksess!
Februar 2019
En reise på tusen mil begynner alltid med et første skritt: På bare noen få måneder utviklet Jan Roar en fungerende prototype som viste at industrielt oppdrett av taskekrabber er mulig. Han begynte straks utviklingen av en ny, mer avansert prototype, samtidig som patentsøknad ble sendt.
Nordic Premium Crab blir grunnlagt av Jan Roar Storesund
Oktober 2018
Alt begynner med en idé. Etter flere tiår i krabbeindustrien, der han først og fremst jobbet med å få mest mulig kjøtt ut av krabbene, fikk Jan Roar stadig det samme spørsmålet: Hva med å få litt mer kjøtt inn i krabbene, i stedet for å bruke tiden på å prøve å få det lille som er der nå ut?

Å ale opp taskekrabber industrielt er ikke en ny idé, det er noe mange har prøvd på før – uten å lykkes. Jan Roar var overbevist om at det måtte være en smart løsning et sted: – Kunne det være at de andre ikke hadde prøvd hardt nok – eller smart nok?
Sammen med Egil Melkevik som støttespiller og forretningspartner startet Jan Roar Nordic Premium Crab fast bestemt på å løse problemet ingen før dem hadde klart. Selv om de ikke visste det da, skulle de to pionerne komme til å skape en helt ny industri.